23 mei 2007

PAB! Er valt veel over te zeggen!

PAB (persoonlijk assistentie budget) en heel het assistentiegebeuren zijn de laatste weken weer volop in de media.
Door het nieuwe ontwerpdecreet omtrent “Niet-medische zorg” komt de persoonlijke assistentie in gevaar! Deze nieuwe wet maakt bijna alle niet-geregistreerde betaalde ondersteuning aan personen met een handicap strafbaar. Bovendien stelt de wet dat er kwalificatievereisten moeten komen – lees diploma’s –voor personen die ondersteuning geven.
Meer informatie over de gevolgen van deze wet krijg je op de website http://www.assistentiestrafbaar.be. Je kan op die webstek ook een petitie tekenen!

Dit ontwerpdecreet en vele andere zaken kwamen ter sprake op de PAB-groep op 2 mei in Antwerpen.
De PAB-groepen hebben als doel budgethouders bij elkaar brengen om ervaringen uit te wisselen. Een groepje van ongeveer tien personen kwam al vier keer samen om diverse onderwerpen omtrent PAB te bespreken. Aangezien er veel misverstanden, onduidelijkheden en hindernissen op hun PAB-weg komen, lijkt de stof voor deze groepen nooit uitgeput.
Medische schifting voor assistenten, verschillen tussen bediendecontracten en dienstencheques, werking van sociaal secretariaten en indirecte kosten zijn thema’s die al aan bod kwamen. Volgende keer staat een bezoek aan Securex op het programma.

Met deze PAB-groepen hopen wij enerzijds dat wij budgethouders een eind verder op weg helpen, maar anderzijds kunnen we door hun opmerkingen ook een beter standpunt innemen naar het hoger beleid toe.

Meer informatie over de PAB-groepen krijg je van Els Rombouts op het telefoonnummer 015 28 03 56.

Geen opmerkingen: