01 oktober 2007

Doe maar op't gemak

Het zal je maar overkomen. Je moet dringend een plas en nergens een toilet te bespeuren. Geen openbaar toilet of gastvrije horeca in de buurt waar je terecht kan. Eindelijk toch een café gevonden? Jammer dat je in een rolstoel zit. Als je met de hulp van goedmenende burgers de drie treden aan de ingang hebt overwonnen, leert de garçon je dat het toilet zich op de bovenverdieping bevindt. Eens terug buiten voel je bijna nog maar één oplossing, wildplassen. Maar dat is tegen de wet, de goede smaak en bovendien, da’s niks voor jou. En als je even later ook dat van je af moet zetten, geraak je nergens ongezien met je rolstoel.
En je vergat nog een hinderlijk detail, de wind staat naar de verkeerde kant. Als rolstoelgebruiker blijf je maar beter tussen je vier muren.


Mobiele en vooral minder mobiele mensen ondervinden dagelijks problemen met het zoeken van een toegankelijke plaats voor een sanitaire stop. Er zijn geen of onvoldoende openbare toiletten en als ze er al zijn, zijn de openingsuren beperkt, zijn ze onvoldoende hygiënisch of ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers. De horeca biedt in sommige gemeentes en op sommige plaatsen een uitweg. Maar niet voor mensen met een rolstoel. Hoewel er regelgeving bestaat die horeca-uitbaters met een zaak van meer dan 150m2 verplicht om een toegankelijk toilet te hebben, bestaat er in de praktijk nauwelijks controle en handhaving van die regelgeving. Het aantal horecazaken met een toegankelijk toilet is dan ook op één hand te tellen.

Mensen, mensen in een rolstoel in het bijzonder, worden in hun mobiliteit sterk gehinderd door het afwezig zijn van sanitaire voorzieningen of toegankelijke openbare toiletten. Deze actie wil de overheden, de horeca en de publieke opinie gevoelig maken voor dit probleem. Meer toegankelijke openbare toiletten zijn niet alleen nodig voor mensen met een handicap. Vrouwen, ouderen, mensen met incontinentieproblemen en mensen met kleine kinderen hebben veel voordelen bij meer en beter toegankelijke toiletten.

De laatste jaren zijn er in vele steden en gemeentes inspanningen gebeurd om de openbare ruimte beter toegankelijk te maken. De steden doen er ook veel aan om opnieuw aantrekkelijk te worden voor haar inwoners en bezoekers. In onze steden valt altijd wel wat te beleven. Jammer dat heel wat mensen daarvoor moeten passen. Het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen is nu eenmaal een belangrijke drempel voor rolstoelgebruikers en vele anderen.

De actievoerders en hun verenigingen, VFG en KVG eisen van de lokale overheden voldoende toegankelijke toiletten in de openbare ruimte. Het gebrek eraan is vrouwonvriendelijk en werkt discriminerend tegenover bepaalde groepen zoals rolstoelgebruikers. Toegankelijke openbare toiletten zijn een onmisbare schakel in het realiseren van gelijke kansen voor mensen met een verminderde mobiliteit.

2 oktober laten we onze stem luidkeels horen in Antwerpen. Heb je zin om mee het belang van toegankelijke toiletten in de verf te zetten? Schraap je keel, en voer vanaf 10u30 samen met ons actie op de Groenplaats.


Waar: Groenplaats, Antwerpen
Wanneer: 2 oktober, van 10u30, tot 12u30.
Info: Bij Kathleen Govaers, tel: 03/285.43.11

Geen opmerkingen: